ΠΑΡΑΠΟΝΑ

Κείμενα από αναγνώστες, γράψτε τις δικές σας εμπειρίες σε Κυβενητικές ή Ιδιωτικές υπηρεσίες.

1 Σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οποιοδήποτε πρόσωπο πιστεύει ότι επηρεάζεται άμεσα και προσωπικά από οποιαδήποτε συγκεκριμένη ενέργεια ή παράλειψη οποιασδήποτε υπηρεσίας που υπάγεται στον έλεγχο του Επιτρόπου Διοικήσεως κατά την άσκηση της εκτελεστικής ή διοικητικής της λειτουργίας, έχει το δικαίωμα να προσφύγει στον Επίτροπο Διοικήσεως.

Ο παραπονούμενος μπορεί να είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο, σύνδεσμος, συνδικαλιστική οργάνωση, πολιτικό κόμμα ή άλλο οργανωμένο σύνολο.

Δεν είναι απαραίτητο ο παραπονούμενος να είναι Κύπριος πολίτης. Παράπονα μπορούν να υποβάλλουν και αλλοδαποί που διαμένουν στην Κύπρο και Κύπριοι ή αλλοδαποί που διαμένουν στο εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση το παράπονο πρέπει να στρέφεται εναντίον υπηρεσιών που εμπίπτουν στον έλεγχο του Επιτρόπου Διοικήσεως.

Υπηρεσίες που εμπίπτουν στον έλεγχο του Επιτρόπου Διοικήσεως:

· Δημόσια Υπηρεσία: Υπουργεία, Τμήματα και Υπηρεσίες που υπάγονται σε Υπουργεία, εκτός αν πρόκειται για θέματα γενικής κυβερνητικής πολιτικής

· Δημόσια Εκπαιδευτική Υπηρεσία

· Αστυνομία

· Εθνική Φρουρά

· Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (π.χ.: Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, Αρχή Λιμένων Κύπρου, Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου)

· Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι και Κοινοτικά Συμβούλια)

Όργανα που δεν εμπίπτουν στον έλεγχο του Επιτρόπου Διοικήσεως

· Πρόεδρος της Δημοκρατίας

· Βουλή των Αντιπροσώπων

· Υπουργικό Συμβούλιο

· Ανώτατο Δικαστήριο και κάθε υπαγόμενο σ΄αυτό Δικαστήριο

· Γενικός Εισαγγελέας

· Γενικός Ελεγκτής

· Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας

· Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας


Δεν εξετάζονται επίσης παράπονα, τα οποία:

· Αφορούν ιδιωτικές διαφορές.

· Αφορούν οποιαδήποτε ενέργεια που πιστοποιείται από αρμόδιο Υπουργό ότι αφορά τις σχέσεις μεταξύ της Δημοκρατίας και οποιουδήποτε άλλου κράτους ή διεθνούς οργανισμού ή την άμυνα ή την ασφάλεια ή την εξωτερική πολιτική της Δημοκρατίας.

· Αφορούν οποιαδήποτε ενέργεια αναφορικά με την οποία εκκρεμεί οποιαδήποτε διαδικασία ενώπιον οποιουδήποτε Δικαστηρίου ή εξέταση ιεραρχικής προσφυγής ενώπιον οποιασδήποτε διοικητικής αρχής.

· Αφορούν πειθαρχικά ή ποινικά αδικήματα.

· Αφορούν θέματα γενικής κυβερνητικής πολιτικής.

· Αφορούν δραστηριότητες Υπουργού, ως μέλους του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το παράπονο πρέπει να στρέφεται κατά ενεργειών που λήφθηκαν κατά την άσκηση εκτελεστικής ή διοικητικής αρμοδιότητας.

Ο παραπονούμενος μπορεί να αποταθεί στον Επίτροπο Διοικήσεως μόνο μέσα σε χρονικό διάστημα 12 μηνών αφότου έλαβε γνώση των ενεργειών ή παραλείψεων για τις οποίες προσφεύγει στον Επίτροπο.

Μαρία Μ.

Δημοσίευση σχολίου