Βασική πολιτική Διακήρυξη της Κυπριακής Προοδευτικής Συνεργασίας


Η Κυπριακή Προοδευτική Συνεργασία (ΚΥ.ΠΡΟ.Σ) είναι ένα σύγχρονο πολιτικό κίνημα, που σκοπό έχει να αντιπροσωπεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες σε όλο το φάσμα των θεσμών της Κυπριακής δημοκρατίας και κοινωνίας. Η Δημοκρατία, η ισότητα και η ισονομία, καθώς και η ανεξαρτησία, η ελευθερία, η ανθρωπιά και η ειρήνη, είναι τα θεμέλια του νέου κινήματος ΚΥ.ΠΡΟ.Σ.. Πιστεύουμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα στην εργασία, την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό, τη θρησκεία, την εθνική ταυτότητα και τη δικαιοσύνη, είναι τα εχέγγυα για την ευημερία των πολιτών των σύγχρονων δημοκρατιών.
Η αντιπροσωπευτική Δημοκρατία θέλει πολίτη ενεργό. Να απαιτεί τα δικαιώματά του και την κατοχύρωση των ελευθεριών του, ως μέσο για την ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία, και τη κοινωνική δικαιοσύνη.
Η Κυπριακή Προοδευτική Συνεργασία (ΚΥ.ΠΡΟ.Σ) φιλοδοξεί να ενσωματώσει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, προκειμένου να επιτύχει μια ενωμένη Κύπρο, και μια ειρηνική και δίκαιη δημοκρατία, σ' ένα σύγχρονο και απαιτητικό διεθνές περιβάλλον.
Πιστεύουμε στον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου και την ενεργό συμμετοχή των αντιπροσώπων της στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι σκόπιμο να μετέχει η χώρα μας, ως ανεξάρτητο κράτος-μέλος, στα κέντρα των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να χρησιμοποιεί όλη την πολιτική δύναμη που απορρέει από τη θέση της ως ισότιμο μέλος στην Ε.Ε.
Το κράτος είναι σκόπιμο να αναλάβει το έργο της διοίκησης απρόσκοπτα. Αυτό δε μπορεί να γίνει παρά μόνο με την αξιοκρατία και την απαλλαγή του από οποιαδήποτε παράνομη συναλλαγή με οικονομικούς παράγοντες. Έτσι είναι δυνατό να υπάρξει ο ουσιαστικός έλεγχος του δημοσίου χρήματος, η σωστή διαχείρισή του, και η εξάλειψη της περίπτωσης πελατειακών σχέσεων δημοσίων λειτουργών με άλλα παράνομα συμφέροντα.
Η Κυπριακή Προοδευτική Συνεργασία (ΚΥ.ΠΡΟ.Σ) υιοθετεί την αμιγή κοινωνική πολιτική ως προϋπόθεση ευημερίας του Κυπριακού λαού. Η οικονομία της αγοράς είναι το περιβάλλον οικονομικής ανάπτυξης του Κυπριακού κράτους, αλλά δίχως το σεβασμό στον πολίτη δεν νοείται ανάπτυξη. Ταυτόχρονα υπηρετείται το κοινωνικό συμφέρον ως αδιαπραγμάτευτο εμπρός σε οποιοδήποτε παράνομο ιδιωτικό ή άλλο συμφέρον. Όταν επιχειρείται και επιτυγχάνεται η δίκαιη κατανομή επαγγελματικών και άλλων οι­κο- νομικών ευκαιριών, τότε όλοι οι πολίτες του κυπριακού κράτους επωφελούνται. Στην περίπτωση όμως, που ευνοιοκρατικά εξυπηρετείται μεμονωμένα το συμφέρον ενός πολίτη ή μιας μικρής μερίδας πολιτών, τότε όλοι οι πολίτες του κράτους αδικούνται και ανακόπτεται η συνολική πολιτική και οικονομική πρόοδος της κοινωνίας.
ΕΙΜΑΣΤΕ υπέρ της προώθησης των συμφερόντων όλων των πολιτών του κράτους μέσα από την προώθηση της διαφώτισης των πολιτών για τα δικαιώματά τους, όπως αυτά καθορίζονται από τους ήδη ψηφισμένους νόμους της δημοκρατίας, από την καθοδήγηση των πολιτών για το πώς θα μπορούν πρακτικά να απολαμβάνουν αυτά τα δικαιώματα. Καταγραφή και προώθηση των δίκαιων αιτημάτων των πολιτών προς τη νομοθετική εξουσία, σχεδιασμός προτάσεων νέας νομοθεσίας, βασισμένων στα πραγματικά προβλήματα και ανάγκες των πολιτών, όπως αυτά θα προκύπτουν από την καταγραφή των αναγκών και παραπόνων, μεμονωμένων πολιτών, επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων. Για το σκοπό αυτό, στα γραφεία της Κυπριακή Προοδευτικής Συνεργασίας, μετά την είσοδό μας στην βουλή, θα εργοδοτούνται νομικοί, οι οποίοι θα ενημερώνουν τους πολίτες για τα δικαιώματά τους, με βάση τους ψηφισμένους νόμους, θα καθοδηγούν συγκεκριμένα προς την πρακτική απόκτηση αυτών των δικαιωμάτων, και θα καταγράφουν τις ελλείψεις της νομοθεσίας, τα προβλήματα και παράπονα ατόμων και ομάδων, ώστε αυτά να συμπεριλαμβάνονται στις προτάσεις νόμων του κινήματος προς το κυπριακό κοινοβούλιο.
ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ και υποσχόμαστε πως η παρουσία μας στην κυπριακή βουλή θα είναι μια πραγματική και ουσιαστική εκπροσώπηση του κάθε Κύπριου πολίτη, είτε μας ψηφίσει, είτε όχι. Η διακήρυξη αυτή θα παραμείνει ως κριτής και μετά την είσοδο μας στη βουλή, και η δέσμευση μας προς το λαό υπόκειται στη λαϊκή κρίση στο χρόνο. Η έμπνευση της ίδρυσης του κινήματός μας, προέκυψε από τον μηδενισμό και απαξίωση της πολιτικής, που παρατηρήσαμε από μεγάλο κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας, το οποίο δεν πιστεύει και δεν εμπιστεύεται πλέον την πολιτική, όπως αυτή εκφράζεται στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Η ίδρυση ενός ανεξάρτητου κινήματος, με κοινωνική πολιτική ιδεολογία και διευρυμένη κοινωνική αντίληψη, πιστεύουμε πως θα καλύψει το κενό αυτό στη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία.
Η αρχή της πραγματικής οικονομικής διαφάνειας της διαχείρισης των εσόδων και χρεών μας, αποτελεί για εμας, το κίνημα Κυπριακή Προοδευτική Συνεργασία (ΚΥ.ΠΡΟ.Σ), ακρογωνιαίο λίθο για την τήρηση των διακηρύξεών μας και την αξιοπιστία μας προς το λαό. Τόσο τα μέλη μας, όσο και όλοι οι πολίτες του κράτους, θα δικαιούνται και θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα οικονομικά μας αρχεία.
ΣΚΟΠΕΥΟΥΜΕ και ΥΠΟΣΧΟΜΑΣΤΕ να χρησιμοποιήσουμε οποιανδήποτε κρατική χορηγία και δωρεά προς το κίνημα μας, για την ουσιαστική προώθηση των σκοπών και αξιών του κινήματος. Ως εκ τούτου, γι' αυτό και αποφασίστηκε από την ιδρυτική ομάδα του κινήματος, η μίσθωση τόσων γραφείων ανά το παγκύπριο, όσων μπορούμε να πληρώσουμε από τα έσοδα μας και τη μίσθωση νομικών οι οποίοι να παρέχουν δωρεάν συμβουλές και νομικές γνωμοδοτήσεις στους πολίτες, καθώς και να σχεδιάζουν τις προτάσεις νόμου του κινήματος προς την κυπριακή βουλή, με βάση τις πραγματικές ανάγκες και δυσκολίες του Κυπρίου πολίτη.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ την αποκέντρωση των εξουσιών, τα δικαιώματα του απανταχού Ελληνισμού και την προώθηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Καταδικάζει, τέλος, κάθε μορφή καταπίεσης των λαών και αναγνωρίζει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσής τους. Η Κυπριακή Προοδευτική Συνεργασία (ΚΥ.ΠΡΟ.Σ) θεωρεί πως ο λαός της Κύπρου, του οποίου τα πολιτικά δικαιώματα και την ελευθερία προωθεί και υπερασπίζεται, είναι οι Ελληνοκύπριοι, Αρμένιοι, Λατίνοι και Μαρωνίτες (82%) και οι Τουρκοκύπριοι (18%), όπως αυτά τα ποσοστά αναγνωρίζονται και από το σύνταγμα της Κυ­πρι- ακής Δημοκρατίας.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ως νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου την εκλεγμένη κυβέρνηση με βάση τις νόμιμες εκλογές που διενεργούνται στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου κάθε 5 χρόνια. Ως βουλή της Κύπρου, την βουλή των 56 που εκλέγεται με νόμιμες εκλογές κάθε 5 χρόνια στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και ως νόμιμο σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτό που ισχύει από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960.
ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ την τουρκική εισβολή του 1974 και την παράνομη κατοχή του 36% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τη βίαιη εκδίωξη των προσφύγων από τις εστίες τους, την αποστέρηση της περιουσίας τους, την κατάφωρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι αποξενώθηκαν του χώρου και των περιουσιών τους και εκδιώχθηκαν βίαια, με πολεμικές ενέργειες από τις εστίες τους. Η Κυπριακή Προοδευτική Συνεργασία αγωνίζεται για να επιτύχει δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη Λύση για το Κυπριακό, το οποίο θεωρεί ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και τον εποικισμό με τα παράγωγά του ως εγκλήματα πολέμου, όπως άλλωστε αυτό ισχύει και με βάση διεθνείς συνθήκες, τις οποίες προσυπέγραψε και η Τουρκία πριν το 1974. Λύση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και τις Συμφωνίες Κορυφής, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Κοινοτικό (Ευρωπαϊκό) κεκτημένο. Λύση που θα εξασφαλίζει την πλήρη ανεξαρτησία, την κατοχύρωση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας της χώρας, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και την κατοχύρωση του δικαιώματος επιστροφής όλων των προσφύγων στις εστίες και τις περιουσίες τους, κάτω από συνθήκες ασφαλείας και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα (όλων των νομίμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας), τις βασικές ελευθερίες και την διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων.
Ο λαός της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι, έχουν αναφαίρετο δικαίωμα να ζουν και να διακινούνται ελεύθερα στην χώρα τους και να απολαμβάνουν όλα τα πολιτικά τους δικαιώματα.
Η Κυπριακή Προοδευτική Συνεργασία (ΚΥ.ΠΡΟ.Σ) δεσμεύεται να αγωνιστεί με εντιμότητα, ειλικρίνεια, αλήθεια, και αμεσότητα για την προώθηση των δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών. Θέλουμε και θα είμαστε η φωνή του λαού προς τη βουλή και η φωνή της βουλής προς τον λαό.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου